به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، در اين مراسم كه هنرمنداني چون خسرو سينايي، کامران عدل، رضا هدايت، حميد سوري و... حضور داشتند، حميد شاهآبادي، معاون هنري وزارت ارشاد اظهار داشت: مرحوم اسفندياري چهرهاي آرام داشت؛ چرا که توانسته بود در برههاي از تاريخ در عرصه هنر نقاشي در ايران نقشي ايفا کند و اين سرزندگي را تا آخر عمر همراه داشت.
وي ادامه داد: اسفندياري چهرهاي فرهيخته بود که توانست جريان هنري را به گونهاي مديريت کند که بنيانهاي هنر بومي و اصيل ايراني در آثار هنري مشهود باشد و ورود هنر نوگرا به کشورمان همگام با اصالتهاي بومي کشورمان به ظهور برسد.
شاهآبادي افزود: اسفندياري به دليل همين نوگرايي توانست همراه با زمان حرکت کند و آثار جديد و خلاقانهاي ارائه کند و همراه با زمان در همه فعاليتها مشارکت جدي داشته باشد. امروز جاي او در ميان ما خالي است و سال نو را هنگامي آغاز ميکنيم که جامعه هنري يک بار ديگر به سوگ نشسته است.
احسان آقايي رئيس موزه هنرهاي معاصر تهران از ديگر سخنرانان اين مراسم، درباره زندهياد اسفندياري اظهار داشت: مرحوم اسفندياري انساني بود كه محاسن اخلاقي ويژهاي داشت و هرگز نشنيده بودم که از کسي بدگويي کند. امسال هنرهاي تجسمي، بزرگ ديگري را از دست داد.
وي تصريح كرد: استاد اسفندياري باوجود سن بالايي که داشت همواره مشوق و ياريگر ما بود و متاسفم که در برنامههاي آينده او را در کنار خود نخواهيم داشت.
حسين محجوبي، نقاش پيشکسوت ايراني نيز حضور اسفندياري در جامعه هنري را تاثيرگذار دانست و عنوان كرد: نسلهاي جوان ما بايد افرادي چون مرحوم اسفندياري را بشناسند.
محمدابراهيم جعفري، مدرس و کارشناس هنرهاي تجسمي نيز در اين مراسم گفت: از مسئولان وزارت ارشاد خواهش ميکنم که پيگيري کنند تا آموزش و پرورش فضايي هنري را براي دانشآموزان فراهم کند. هنر درس نيست و از درون شکل ميگيرد و بچهها بايد با بازي هنر را ياد بگيرند؛ هنر يک نوع بازي است و از بازي با خلاقيتهاي ما شکل ميگيرد.
عباس مشهديزاده هنرمند مجسمهساز نيز در بخش ديگري از اين مراسم از عدم حضور جوانان در اين مراسم اظهار تاسف كرد و اظهار داشت: بر جامعه ما ننگ است که اکنون حضور افراد مسنتر نسبت به جوانان در اين مراسم بيشتر است. جوانان ما کجا هستند؟ چرا ما حافظه تاريخي نداريم؟ اين گله نيست، بلکه نقدي است بر خودمان.
وي درباره آثار اسفندياري اظهار کرد: يک اثر از اسفندياري نميبينيم که تلخي و سياهي را به تصوير کشيده باشد بلکه همه آثار او با رنگها و شاديها عجين شده است.
مشهديزاده خاطرنشان کرد: کتاب هنر و شناساندن هنرمندان بايد از کودکي به بچهها آموخته شود. توصيه من اين است که به اين قضيه بيشتر توجه شود چراکه آنچه ميماند فرهنگ و هنر است و دوستداشتنيترين چيزي که انسان فطرتا به آن عشق ميورزد آن چيزي است که از فرهنگ و هنر آورده شده باشد. ما دانشمندان زيادي داريم اما دکتر حسابي در ذهن همه ما مانده است چراکه آورده داشته است.